Lillebror ser dig

I dessa Stasi-tider, förlåt jag menar FRA-tider, surfar jag in på Forum för Levande Historia och upptäcker att en vandringsutställning om kommunistiska staters brott mot mänskligheten just nu turnerar runt i de svenska folkbiblioteken.

Lillebror ser dig heter den och först ut var visst Skarpnäcks bibliotek. Något som gick mig spårlöst förbi trots att jag själv jobbar i Stockholms stadsbibliotek…

I likhet med myndighetens förra upplysningskampanj om Förintelsen har man producerat informationsmaterial, forskningsöversikter och lärarpaket, som är fria att ladda ner och/eller rekvirera:

Under 70 år härskade terrorn i Sovjetunionen. Många olika typer av människor var utsatta: “kapitalister”, “borgare” och olika etniska grupper. Kategoritänkandet styrde behandlingen av människor.

Läs mer…

Forskningsöversikt – Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer. Forskningsöversikten är framtagen som en del av Forum för levande historias uppdrag att belysa och informera om brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer.

Lärarhandledning brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer. Lärarhandledningen, utformad av Magnus Hermansson Adler, ger läraren tips på hur denne kan arbeta med brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer på ett sätt som stimulerar eleven till självständigt och kritiskt tänkande.

Heder till både förra och den sittande regeringen för skapandet och utvecklandet av denna myndighet!.
Alla seriösa initiativ som lyfter upp till ytan de totalitära ideologiernas brott mot mänskligheten är välkomna. Vi behöver ständigt bli påminda om de totalitära utopiernas förrädiska bländverk. Ständigt. Om och om igen.

Skamligt dock…

1. att den socialdemokratiska regeringen utlyste upplysningskampanjen om Förintelsen samtidigt som man nedmonterade historieundervisningen i skolorna.

Logik, någon?

2. att den sittande alliansregeringen tar initiativ till upplysningskampanjen om kommunismens brott bara För att strax därefteR kuppa igenom legaliserad massAvlyssning av den egna befolkningen.

Logik, någon?

4 Responses

  1. DIKs etikdag i januari behandlade just denna fråga, dvs upplysningskampanjen om kommunistiska regimers brott. Vi hade en representant från Forum för levande histora och en kritiskt representant där som samtalade om frågan. Läs mer här: http://bibliobuster.wordpress.com/2008/01/17/etik-for-bibliotekarier/
    här:http://bibliobuster.wordpress.com/2007/12/05/maggropskanslor-och-sunt-fornuft/
    och här: http://bibliobuster.wordpress.com/2007/09/02/om-regeringen-kommunismen-och-skolbiblioteken/

    Det är lite synd att information om utställningen inte har nått ut till biblioteken. Den går att boka, men jag tror det är lång kö.

  2. Tack! Hmm, synd att jag missade etikseminariet. Vore kanske något att anordna varje år? Debatten kring FRA-lagen uppmärksammar ju verkligen behovet av att stöta och blöta bibliotekens – och biblioteksmedarbetarnas – roll i etiskt komplicerade frågor. En diskussion som bör hållas levande hela tiden…

  3. Är historieundervisningen i grundskolan nedmonterad?

  4. Malin: nja det kan man ju inte precis säga att den är, men (s) tillät (om jag minns rätt?) försämringar i historieundervisningen som rimmade mycket illa med ambitionen med Levande Historia-kampanjen.

Leave a comment