One Laptop a Child – flipp eller flopp?

Den s.k. 100-dollarsdatorn (One-Laptop-a-Child) visar sig bli mycket dyrare än beräknat. Hårdvarujätten Intel har dragit sig ur samarbetet samt även flera mottagarländer, bl.a. Libyen och Nigeria. Argumentet från regeringarnas sida tycks vara att det inte är någon mening att satsa på datorisering när det saknas så många andra fundamentala resurser i dessa fattiga länder.

DN.se citerar Nigerias utbildningsminister Igwe Aja-Nwachuku:

“- Vad är vitsen med att introducera “En laptop per barn” när de inte har stolar att sitta på, när de inte har uniformer att gå till skolan i, när de inte har resurser?” Läs mer…)

Bra fråga.

Men man kan också fråga sig om de här beslutsfattarna riktigt greppat vad projektets huvudsyfte egentligen är. Det handlar ju inte om en lyxartikel för underhållning utan snarare om att via massiv spridning av datorer informera och utbilda barn som idag inte har tillgång till skolböcker,bibliotek, datorer och internet. Syftet är ju att tack vare datoriseringen påskynda en ekonomisk, social och miljömässig utveckling i länderna i fråga. De är ju just pga bristen på ekonomiska och utbildningsmäsiga resurser som den här typen av dator behövs!

Att One Laptop a Child-projektet eventuellt floppar innebär förstås inte att den bakomliggande idén med projektet dör. Kanske kan andra aktörer driva frågan på ett mer övertygande sätt? Vem vet, kanske kan biblioteken ha en roll att spela i de här sammanhanget? Om inte regeringarna låter sig övertygas om att prioritera en dator till varenda barn i landet så kanske de i alla fall kan tänka sig att förse biblioteken med fler (bärbara) datorer? Tänk om fler fick upp ögonen för bibliotekens potentiella roll som arenor för kollaborativt lärande, både i det fysiska och det virtuella rummet? Folkbildning, helt enkelt!

Advertisements

4 Responses

 1. Mycket tråkigt att jättarna dragit sig ur. Är det verkligen så omöjligt att genomföra detta projekt? Dessutom finns det ju ingen lagbundenhet i att man först måste ha en stol eller en skoluniform för att kunna använda en dator. Det skulle bara vara en fördel för dessa länder att slippa ta omvägen om den teknik som vi i de rika länderna lämnar bakom oss (t ex svarta tavlor med tillhörande kritor).

  Hoppas det ändå går att hitta lösningar så att även skolbarn i fattiga länder får en chans att bygga kunskap genom användning av det redskap som är så självklart för skolbarn i våra egna länder – datorn.

 2. Exakt. En mycket resurskrävande teknik är ju t.ex. pappersboken. Genom användning av digitala böcker och läromedel kan många träd, transportmil och lagringskostnader sparas.

 3. DN har helt missat poängen. Tro inte på deras oinitierade dravel!

  Faktum är att Intel aldrig varit inblandat i utvecklingen av XO-datorn. Den har utvecklats av många mindre aktörer, bl.a. forskare på MIT samt Linuxföretaget RedHat. Att Intel “drar sig ur” gör varken från eller till.

  För att kunna förstå sammanhanget bör man veta att XO-datorn (i sin nuvarande utformning) inte använder produkter från Intel eller Microsoft utan från konkurrenterna AMD respektive RedHat. Därför har den ständigt motarbetats av dessa “jättar”. Bill Gates är en av de främsta belackarna.
  För några månader sedan bjöds Intel in att delta i styrelsen för OLPC i hopp om en försoning. Intel har dock använt sin position för att försöka få presumtiva köpare att avstå från OLPC och istället välja “Classmate” från Intel och Microsoft. Därför har OLPC-projektet bett Intel att avgå från OLPC-styrelsen, vilket alltså har skett nu.
  Se t.ex. i Wall Street Journal för en helt annan tolkning än DN:s.

 4. Oj, intressant! Om Wall Street Journal:s och din beskrivning stämmer är ju DN:s artikel helt vilseledande. Man undrar vilka källor de hämtat sina uppgifter från?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: