Virtual Roving Librarian?

Ibland är de enklaste idéerna de allra bästa: Bill Pardue föreslog på DIG_REF för en tid sen att bibliotekarierna skulle sätta igång att besvara publika frågor som ställs till frågetjänster som Yahoo Answers, Answerbag osv.

Bill utvecklade idag sina idéer ytterligare genom att föreslå en speciell svarsdag (9 sept.) då alla bibliotekarier som vill besvarar så många frågor som möjligt på olika frågetjänster. Det skulle kunna vara ett effektivt sätt att marknadsföra bibliotekariekompetensen i nya sammanhang. Många som sällan eller aldrig ägnar biblioteken en tanke skulle på det här sättet få en mer positiv bild av vad biblioteken kan erbjuda. Och kanske rentav vända sig till bibliotekens elektroniska frågetjänster med sina referensfrågor! (Här är Bill Pardue:s profil på Yahoo Answers)

De som vill delta i experimentet kan registrera sig här. Och här finns en förteckning av tänkbara frågetjänster att “bombardera”.

Klockren – för att inte säga årets bästa! – virtuella referensidé!. Vad kan man kalla den? Virtual Roving Librarian? Det uppsökande arbetssättet vore ju något att testa i virtuella världar som Second life! Istället för att sitta i ett tjusigt men ödsligt virtuellt bibliotek och vänta på användare som aldrig kommer borde vi kanske mobilisera oss som vandrande biblioteksagenter. Inte bara i den virtuella världen förresten, utan även i den verkliga: vad skulle hända om biblioteksmedarbetare började hoovra omkring på torg, caféer, festivaler, hotellfoajéer, mässor etc?

4 Responses

  1. En jättebra idé med en särskild dag, det måste verkligen vara effektivt ur marknadsföringshänseende! 🙂 Ser att det är en söndag, så det lär väl bli ideella insatser då, men vad gör man inte för biblioteken!
    Jag funderar på vad jag ska skriva i Biblioteksbloggen idag, detta verkar så intressant, så hoppas det är OK om jag länkar hit?

  2. Självklart är det ok, länka på du! 🙂

  3. Det vore ju kul om det var svenska frågetjänster (och inte Fråga biblioteket, då). Tips?

  4. Yes! jag har ett tips: Spray IQ http://iq.spray.se/qa/srch/

    Läs mer på min blogg: http://bibliobuster.wordpress.com/2007/08/16/bibliotekarierna-tar-over-natet/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: