MeeboMe – bästa IM-lösningen för biblioteken?

MeeboMe

Nu är det – tack vare den nya tjänsten MeeboMe – hur lätt som helst att erbjuda IM-chatt på bibliotekens webbplatser! Sarah Houghton skräder inte orden på sin blogg “Librarian in black“:

“I have a feeling this is one thing we’ll definitely be adding to our website when we redesign the thing in the upcoming months. There is no reason (none whatsoever) not to. Free anonymous availability via IM on any page on your website without any need for an account or software of any kind? Real-time-chat with no strings? What’s not to like?” Läs mer…


MeeboMe är en gratis IM-widget som lätt som en plätt placeras på webbplatsen. Sen är det bara att chatta direkt – och anonymt – med besökarna. Som MSN Messenger eller Skype, alltså, men direkt på webbplatsen. Utan inloggning. Användaren behöver inte ha någon programvara förinstallerad.

Fler bra saker med MeeboMe:

 • man kan se besökarna på webbplatsen
 • man kan spara chattkonversationerna
 • MeeboMe är en multiprotokoll-lösning som, förutom själva MeeboMe-chatten, klarar att hantera chatt via både MSN Messenger och Jabber/Gtalk i ett och samma gränssnitt
 • och, som sagt, det är gratis!

Jag har lagt in en MeeboMe Widget här till höger. Testa gärna att chatta när jag är online.

Advertisements

4 Responses

 1. Undrar hur det blir om flera försöker chatta samtidigt…?

 2. Det funkar ung. som Skype och MSN. Man kan som mottagare/operatör hantera flera chattar samtidigt, var och en i ett eget fönster. Men användaren/frågeställaren ser bara den egna chatten.

 3. Då kanske vi kan överge det usla VRL+ i fråga biblioteket och dessutom spara en rejäl slant…

 4. Jag tycker inte att programvaror för Instant Messaging (vare sig Meebo, Skype eller MSN) ska ses om en ersättning för VRLplus, utan ett komplement.

  Viktiga funktioner som VRLplus har, t.ex.co-browsing, FAQ, remitteringsmöjligheter och statistikfunktionalitet saknas helt i de olika IM-programmen. De viktiga back office funktionerna bör inte glömmas bort när vi diskuterar chatt i biblioteken. Det är mycket viktigt för kvalitetssäkring och för samverkan mellan olika bibliotekstyper att det finns tillgång till ett väl fungerande back office system. Allt detta tillhandahåller VRLplus men ingen av IM-programmen.

  Som sagt, IM kan bli ett bra komplement och MeeboMe är kanske den bästa IM-lösningen hittills. Den kan dock inte ersätta andra mer avancerade chatt- och ärendehanteringssystem såsom VRLplus eller QuestionPoint.

  /Åke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: