Hindrar pappersboken spridning av litteratur?

lap top
Vilket är idag det snabbaste och mest effektiva sättet att sprida litteratur till barn och ungdomar i utvecklingsländerna? I projektet One laptop per Child tror man att det är att ge alla barn en alldeles egen bärbar dator. Genom Internet skulle så många fler kunna få tillgång till litteratur så mycket snabbare. En prototyp till dator är framtagen som beräknas kosta högst 1000 SEK.

Här kan du se en demonstrationsvideo:

Vem vet, om projektets initiativtagare har rätt så kanske man lite tillspetsat skulle kunna säga att vi i biblioteksvärlden förhindrar snabb spridning av litteratur genom att vi fortsätter att krama pappersboken och genom att inte se möjligheterna med den elektroniska boken. Kanske borde anslagen till pappersböcker rentav halveras och pengarna istället gå till att sprida billiga och bra laptops till alla barn och ungdomar? Kanske vi borde ägna huvuddelen av våra pedagogiska ansträngningar på biblioteken till att vägleda de yngre till litteraturen på webben, och inte sitta och vänta på att de ska låna pappersböcker?
Läs mer om projektet One laptop per Child på organisationens egen webbplats och på bloggen Det progressiva USA.

4 Responses

  1. Ett gott och idealistiskt initiativ. Inte mindre idealistiskt än “att krama pappersboken “. Så frågan är väl snarare vad som blir resultatet av dylika idealismer — en teleologisk fråga. Det kanske ligger närmare till hands att fråga sig vilka motiv som ligger bakom båda dessa idealistiska föreställningar, utan att vara mer konspiratorisk i det ena eller det andra fallet.

  2. Pappersboken är självklart inte lika effektiv som den elektroniska motsvarigheten när det gäller att snabbt sprida litteratur, men den har andra stora fördelar. Enligt mig ligger bibliotekens uppdrag inte enbart i att sprida nyutgiven litteratur, utan också att tillgängliggöra äldre verk och det finns trots allt inget bättre sätt att bevara det skrivna ordet än att ha det på papper. Jag ser alltså ingen motsättning mellan One laptop per Child-projektet och dagens bibliotek.

  3. Jaha. Utan pappersbok klara sig skogen bättre. Vad jag undrar är om barn i Afrika ska springa omkring med laptops. Vad jag undrar är om konflikten överhuvudtaget finns. Jag har både laptop och massor av pappers böcker. Läser korta meddelanden i datorn och långa på papper. Just nu har jag en Pdf-bok som måste läsas. Har försökt i datorn, men det känns svårt att ta den med i sängen, på altanen, på klipporna vid havet. Alltså har jag skrivit ut den på papper.
    Bra om alla ungar får en dator med litteratur, men ge dem också en skrivare och en rejäl bund papper. Sorry, skogen…

  4. […] Läs tidigare inlägg om One-Laptop-a-Child […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: